Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu: 666819063

Jadłospis

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

3.02.20

Energia [kcal] : 1038

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza manna razowa z rodzynkami

kanapka: pieczywo mieszane, z serkiem śmietankowym, rzodkiewka, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 353

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 9

Węglowodany[g] : 40

 

1, 7

OBIAD

Zupa: rosół z kury z makaronem i natką pietruszki

II danie: potrawka z kurczaka z rodzynkami i ryżem, surówka z marchewki

napój: herbata melisa z pigwą

Energia [kcal]: 467

Białko (g): 31

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany(g): 49

1,3,7,9

PODWIECZOREK

kisiel owocowy z płatkami musli, banan i jabłka

napój: kawa inka z mlekiem

Energia [kcal]: 218

Białko (g): 3

Tłuszcze (g): 3

Węglowodany (g): 42

 

1, 7

Wtorek

4.02.20

Energia [kcal] : 1083

Alergeny:

I ŚNIADANIE

kanapka: bułka grecka, szynka, ser żółty, ogórek, papryka

napój: kakao na mleku

Energia [kcal] : 342

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 16

Węglowodany[g] : 34

 

1, 7

OBIAD

zupa: jarzynowa z natką pietruszki, pieczywo

II danie: penne z kurczakiem i szpinakiem

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 497

Białko (g): 27

Tłuszcze (g): 21

Węglowodany (g):57

1,7,9

PODWIECZOREK

ryż z musem jabłkowym i cynamonem

napój: mleko

Energia [kcal]: 244

Białko (g): 9

Tłuszcze (g): 7

Węglowodany (g): 44

 

1, 7

Środa

5.02.20

Energia [kcal] : 1065

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem

kanapka: chleb chłopski, pasztet lub ser żółty, ogórek, seler naciowy, sałata

napój: herbata z cytryną

Energia [kcal] : 353

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 9

Węglowodany[g] : 49

 

1, 7

OBIAD

zupa: krupnik z majerankiem, pieczywo

II danie: placuszki warzywne, surówka z marchewki z pomarańczą

napój: herbata miętowa

Energia [kcal]: 485

Białko (g): 24

Tłuszcze (g): 21

Węglowodany (g):52

1,3,7,9

PODWIECZOREK

makaron z sosem truskawkowo-jogurtowym

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]: 227

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 2

Węglowodany (g): 45

 

1, 7

Czwartek

6.02.20

Energia [kcal] : 1026

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza jaglana na mleku

kanapka: chleb graham, masło, salami, twaróg, pomidor, sałata

napój: herbata rumiankowa

Energia [kcal] : 351

Białko [g] : 10

Tłuszcz [g] : 10

Węglowodany[g] : 41

 

1, 7

OBIAD

zupa: pomidorowa z makaronem z natką pietruszki

II danie: duszone udka z kuskusem, marchewka na masełku

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 460

Białko (g): 31

Tłuszcze (g): 18

Węglowodany(g):50

1,7,9

PODWIECZOREK

jogurt naturalny z pestkami dyni, miodem i owocami

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 10

Tłuszcze (g): 8

Węglowodany (g): 17

 

1, 7

Piątek

7.02.20

Energia [kcal] : 1038

Alergeny:

I ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki cynamonowe

kanapka: bułka wiejska z pastą jajeczną, ser żółty, ogórek, sałata

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 351

Białko [g] : 16

Tłuszcz [g] : 12

Węglowodany[g] : 44

 

1, 3, 7

OBIAD

zupa: grochówka na wędzonce z majerankiem, pieczywo

II danie: ryba panierowana z ziemniakami z koperkiem, surówka z marchewki, jabłka i pora

napój: herbata z melisy

Energia [kcal]: 472

Białko (g): 19

Tłuszcze (g): 18

Węglowodany (g):50

 

1,3,4,7,9

PODWIECZOREK

wafle ryżowe z kajmakiem, banan

napój: mleko

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 4

Tłuszcze (g): 5

Węglowodany (g): 43

 

1, 7, 8

 

 

 

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

10.02.20

Energia [kcal] : 1047

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki owsiane na mleku, żurawina suszona

kanapka: bułka wiejska z masłem i dżemem, twaróg, jabłka

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 345

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 9

Węglowodany[g] : 52

 

1,7

OBIAD

Zupa: fasolowa na wędzonce z natką pietruszki, pieczywo

II danie: kurczak w sosie śmietanowym z makaronem z natką pietruszki, surówka z kapusty pekińskiej

napój: herbata mięta z pomarańczą

Energia [kcal]: 487

Białko (g): 31

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany(g):56

1,7,9

PODWIECZOREK

budyń waniliowy, ciasteczka kruche, owoce

napój: herbata z melisy

Energia [kcal]: 215

Białko (g): 5

Tłuszcze (g): 6

Węglowodany (g): 35

 

1,7

Wtorek

11.02.20

Energia [kcal] : 1052

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki pszeniczne z mlekiem

kanapka: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, ser żółty,

sałata, ogórek

napój: herbata z cytryną

Energia [kcal] : 315

Białko [g] : 10

Tłuszcz [g] : 10

Węglowodany[g] : 41

 

1,7

OBIAD

zupa: warzywna z makaronem

II danie: wieprzowina duszona z warzywami z kaszą jęczmienną z koperkiem, surówka z białej kapusty

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 514

Białko (g): 24

Tłuszcze (g): 25

Węglowodany (g):50

1,9

PODWIECZOREK

jogurt naturalny z płatkami czekoladowymi, owoce

napój: herbata owocowa

Energia [kcal]: 223

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g): 27

 

1,7

Środa

12.02.20

Energia [kcal] : 1025

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: kasza ryżowa na mleku z cynamonem

kanapka: chleb owsiany z masłem, szynka drobiowa, twaróg, sałata, pomidor

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 349

Białko [g] : 17

Tłuszcz [g] : 16

Węglowodany[g] : 34

 

1,7

OBIAD

zupa: z czerwonej soczewicy z natką pietruszki, pieczywo

II danie: naleśniki na słodko

napój: kompot

Energia [kcal]: 453

Białko (g): 32

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g):52

1,3,7,9

PODWIECZOREK

tosty z serem i ketchupem, chrupiąca marchewka

napój: herbata miętowa

Energia [kcal]: 223

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g): 27

 

1,7

Czwartek

13.02.20

Energia [kcal] : 1073

Alergeny:

ŚNIADANIE

kanapka: bułka grecka z masłem, schab pieczony, ser żółty, sałata, ogórek, seler naciowy

napój: kakao na mleku

 

Energia [kcal] : 355

Białko [g] : 16

Tłuszcz [g] : 14

Węglowodany[g] : 32

 

1,7

OBIAD

zupa: z fasolki szparagowej, pieczywo

II danie: kurczak słodko - kwaśny z ryżem

napój: sok tłoczony

Energia [kcal]: 510

Białko (g): 25

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany(g):57

1,6,7,9

PODWIECZOREK

pierogi z owocami i śmietaną

napój: mleko

Energia [kcal]: 208

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 3

Węglowodany (g): 37

 

1,7

Piątek

14.02.20

Energia [kcal] : 1064

Alergeny:

ŚNIADANIE

zupa mleczna: płatki kukurydziane z mlekiem

kanapka: chleb chłopski, pasta rybna, ser żółty, sałata, pomidor

napój: herbata owocowa

Energia [kcal] : 343

Białko [g] : 11

Tłuszcz [g] : 11

Węglowodany[g] : 54

 

1,4,7

OBIAD

zupa: jarzynowa z kaszką manną z koperkiem, pieczywo

II danie: ryba duszona z cebulką z ziemniakami z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty napój: herbata z cytryną

Energia [kcal]: 498

Białko (g): 36

Tłuszcze (g): 17

Węglowodany (g):52

1,3,4,7,9

PODWIECZOREK

babka śmietankowa

napój: maślanka truskawkowa

Energia [kcal]: 223

Białko (g): 8

Tłuszcze (g): 10

Węglowodany (g): 27

 

1,7

 

 

 

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 


 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

 

2. Skorupiaki i produkty pochodne

 

3. Jaja i produkty pochodne

 

4. Ryby i produkty pochodne

 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

 

6. Soja i produkty pochodne

 

7. Mleko i produkty pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i produkty pochodne

 

10. Gorczyca i produkty pochodne

 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

 

12. Dwutlenek siarki

 

13. Łubin

 

14. Mięczaki 

 


 

* Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

 

 

 

Więcej w tej kategorii: « Wyżywienie Edukacja zdrowotna »
Top